Kawa pomoże oczyścić brudną wodę. Filtr z fusów zatrzymuje rtęć i ołów
Kawa to tradycyjny włoski napój i... problem. Nic więc dziwnego, że zajęli się nim naukowcy z Genui w Ligurii. Kawiarnie i restauracje wytwarzają rocznie miliony ton fusów. Teraz będzie się ich można łatwiej pozbyć z korzyścią dla środowiska. Uczeni znaleźli dla nich nowe zastosowanie. Pianka filtracyjna wykonana z takich odpadów umożliwia oczyszczenie wody z toksycznych metali - ołowiu i rtęci.
Według badaczki Despiny Fragouli na całym świecie istnieje poważny problem odpadów z kawiarni restauracji, które serwują kawę. Fusy najczęściej trafiają na składowiska odpadów. O wiele rzadziej są przerabiane na nawóz i stosowane w rolnictwie i ogrodnictwie. Są także próby produkowania z fusów biodiesla, a niekiedy odpady pozostałe po przyrządzeniu kawy są dodawane do pasz.
Pył z fusów wchłania metale
Dotychczasowe eksperymenty wykazały, że proszek wykonany z fusów absorbuje zawarte w wodzie jony metali ciężkich - ołowiu i rtęci. Jednak naukowcy, którzy okryli te właściwość proszku z zaparzonych sproszkowanych ziaren kawy musieli dodatkowo filtrować taką wodę, aby oddzielić od niej kawę.
Naukowcy z Genui uprościli ten proces. Stworzyli bioelastomerową piankę, która zawiera fusy i doskonale nadaje się do filtrowania wody. Gdy włożono pianę do niegazowanej wody, to okazało się, że w czasie ponad 30 godzin była w stanie usunąć nawet 99 procent jonów ołowiu i rtęci z zanieczyszczonej nimi wody. Gdy wodę zanieczyszczoną ołowiem przepuszczano strumieniem przez taka sama fiultrującą piankę, to wchłonęła on nawet 67 procent jonów tego metalu.
Z pianką filtrowanie jest prostsze
Po oczyszczeniu wody piankę można w prosty sposób zutylizować. Z oczyszczonej wody nie trzeba dodatkowo odcedzać resztek fusów z kawy. Zdaniem naukowców z Geui tak przygotowane fusy można łatwo wykorzystać w praktyce do oczyszczania ścieków.
Autorami tych badań są: Javier Pinto, Ioannis Liakos, Ilker S. Bayer, Athanassia Athanassiou i Despina Fragouli z działu nanofizyki centrum technologicznego Istituto Italiano di Tecnologia (IIT) w Genui, Simone Lauciello z diału nanochemii tego samego instytutu i Asmita A. Chavan z Uniwersytetu w Genui.
Naukowcy opublikowali swoje badania w piśmie "ACS Sustainable Chemistry & Engineering". Artykuł na ten temat na podstawie informacji American Chemical Society (ACS) zamieścił także serwis Science Daily: "Coffee-infused foam removes lead from contaminated water."
polsatnews.pl
Czytaj więcej
Komentarze