Trufle z polskiej uprawy - naukowcy zebrali pierwsze grzyby po 8 latach od założenia ogrodu
Naukowcy z Instytutu Badawczego Leśnictwa w Sękocinie Starym zebrali trufle letnie. Te niezwykle rzadkie grzyby wyhodowano w jednym z trzech polskich truflowych ogrodów. W tym roku, po upływie ośmiu lat od założenia uprawy, po raz pierwszy zaobserwowano owocnikowanie trufli letniej. Na początku września pod jedną z leszczyn odnaleziono trzy owocniki tego gatunku, o łącznej masie blisko 80 g.
Program mający na celu popularyzację uprawy trufli letniej w Polsce zainicjowano w 2007 r. pod kierownictwem dr hab. Doroty Hilszczańskiej.
Pierwszy truflowy ogród założono we współpracy z Nadleśnictwem Chełm, dzięki wsparciu finansowemu Lasów Państwowych. W ogrodzie wysadzono dęby i leszczyny z wszczepioną rodzimą truflą letnią.
Najdroższe grzyby jadalne na świecie
Trufla jest grzybem, którego owocniki wyrastają pod ziemią na głębokości ok. 10-20 cm. Są niezwykle aromatyczne.
Trufla letnia (Tuber aestivum Vittad.), obok trufli białej (Tuber magnatum), jest najbardziej poszukiwanymi i najdroższymi grzybami jadalnymi na świecie. Cenione są przez kucharzy za bardzo intensywny zapach i specyficzny smak. Z powodu trudności w odszukaniu trufle są bardzo drogie. Cena za zaledwie 1 gram wynosi ok. 2,5 zł.
Dr hab. Dorota Hilszczańsak i dr inż. Aleksandra Rosa-Gruszecka prezentują pierwszy odnaleziony owocnik, fot. S. Glina
polsatnews.pl
Komentarze