Kakao najdroższe od 39 lat. Czekolada jednak prawdopodobnie nie zdrożeje
Według ekspertów winien jest tu Brexit i susza w Afryce. Kakao jest bowiem notowane w funtach na giełdzie w Londynie, a brytyjska waluta mocno straciła na wartości po głosowaniu w sprawie wyjścia Wielkiej Brytanii z UE. Producenci czekolady twierdzą, że mają spore zapasy, które jednak topnieją.
Kakao kosztuje obecnie (w kontraktach na wrzesień) dokładnie 2518 funtów (ok 13 tys. zł) za tonę. To najwyższa cena od 1977 roku. Licząc w funtach kakaowe ziarna zdrożały o 10 proc. od referendum w sprawie Brexitu; w dolarach staniały o 3,9 proc, a w euro o 1,1 proc.
- Spodziewamy się sporego deficytu surowca, ale był on w planach producentów już od jakiegoś czasu - powiedział Laurent Pipitone, ekspert branżowej Międzynarodowej Organizacji Kakao. Przypomniał jednak, że zapasy kakao mogą spaść do poziomu nieco ponad 34 proc. w relacji do spożycia, ale w rekordowo drogim roku 1977 wynosiły nieco ponad 19 proc.
Przyczyny wzrostu cen - susza w Afryce i spożycie słodyczy w Chinach
Uspokaja też, że producenci czekolady kupują je płacąc jednak w euro i dolarach. To by oznaczało, że drogie kakao nie powinno przełożyć się na droższe wyroby na sklepowych półkach.
Kakao drożeje od 5 lat. Głównie z powodu suszy w zachodniej Afryce, gdzie są największe plantacje kakaowca. Za 36 proc. światowej produkcji odpowiada Wybrzeże Kości Słoniowej , za 17 proc. Ghana. Wzrost ceny powoduje też rosnące spożycie czekoladowych słodyczy w Chinach.
Ceny kakao w ciągu ostatnich 5 lat (w funtach za tonę)
Bloomberg.com; infografika: stooq.com
Czytaj więcej
Komentarze