Polacy grillują średnio dwa razy w miesiącu. Impreza trwa 5 godzin
Sezon grillowy w Polsce trwa od maja do sierpnia, a lipiec jest miesiącem, w którym najczęściej Polacy biorą udział w imprezach grillowych. Na grillowanie w długi majowy weekend wydali 1,5 mld zł - wynika z raportu firmy badawczej GfK.
Organizatorzy imprezy przy grillu wydają średnio 230 zł, goście po 100 zł. Najpopularniejsze, najchętniej przygotowywane potrawy to: karkówka, kiełbasa, szaszłyki i kaszanka. Dużą popularnością cieszą się surowe warzywa (np. w formie sałatki) oraz, jako uzupełnienie menu, chipsy. Niezbędnym uzupełnieniem są także ketchup i musztarda oraz piwo.
5-godzinna impreza z dziećmi
Przeciętna impreza grillowa podczas długiego weekendu majowego trwała około 5 godzin. Średnio uczestniczyło w niej 9 osób.
"Przy tej okazji ważnym konsumentem stają się dzieci i młodzież ( w wieku 3-18 lat), którzy wzięli udział w trzech czwartych imprez. Około 70 proc. uczestników imprez, na których były również dzieci, deklaruje, że na tę okazję dokonało zakupu produktów specjalnie z myślą o najmłodszych. Co czwarta impreza była nieplanowana i zorganizowana spontanicznie" - napisano w raporcie
Trzy czwarte pytanych Polaków lubi zrobić zakupy na grilla w jednym dużym sklepie , kupując w nim większość potrzebnych artykułów. Świeże mięso i kiełbasy na grilla najczęściej kupują w dyskontach.
Około jednej trzeciej narzeka jednak na braki w ofercie sklepów podczas zakupów produktów na imprezę grillową, głównie wskazując na słaby wybór mięs, owoców i warzyw oraz kiełbas.
polsatnews.pl
Czytaj więcej
Komentarze