Producenci mięsa w Niemczech sprzedają sznycle wegetarianom
Na pomysł produkcji bezmięsnych wędlin wpadły firmy należące do grupy niemieckiego potentata Weisenhof. Mortadelę i inne wędliny wytwarzają na bazie soi. ”Puls Biznesu” twierdzi, że podobna oferta pojawi się wkrótce w Polsce.
Niemieckiego producenta miała skusić stale rosnąca rzesza osób stosujących dietę bezmięsną. Sięga ona w Niemczech już ok. 10 proc. ludności. Prezes firmy Rügenwalder Mühle, znanej z produkcji kiełbas, twierdzi, że w 2019 roku bezmięsne zamienniki będą stanowić 30 proc. jej przychodów.
”Puls Biznesu” sprawdził, czy w Polsce również poznamy smak kiełbasy z soi. Krzysztof Woźnica, prezes Zakładów Mięsnych Silesia, powiedział dziennikowi, że rynek mięsa w kraju jest przesycony, a szansa wzrostu i zarobku tkwi w niszach. - To może być jedna z nich - skomentował pomysł niemieckich wędlin dla wegetarian.
Puls Biznesu
Czytaj więcej
Komentarze