Efekty picia soku z buraka. Co dzieje się z organizmem? Zmiany zadziwiają

Sok z buraka to nie tylko wyjątkowo modny napój, ale prawdziwa bomba zdrowotna. Regularne spożywanie może przynieść zaskakujące korzyści dla organizmu. Od poprawy krążenia, przez wsparcie odporności, aż po detoksykację.
Domowy, buraczany trunek jest bogaty w azotany, które w organizmie przekształcają się w tlenek azotu. Ten związek chemiczny rozszerza naczynia krwionośne, co prowadzi do obniżenia ciśnienia tętniczego i poprawy przepływu krwi. Może więc wspierać układ sercowo-naczyniowy i zmniejszać ryzyko chorób serca.
Wartości odżywcze soku z buraka
Przed sięgnięciem po szklankę soku z buraka warto wiedzieć, co dokładnie się w niej kryje. Ten niepozorny i wyjątkowo prosty w przygotowaniu napój to skarbnica witamin, minerałów i innych cennych składników odżywczych. Nie tylko wspiera zdrowie, ale też działa jak naturalny suplement diety.

Oto, co można znaleźć w 100 ml świeżo wyciśniętego soku z buraka według bazy danych USDA FoodData Central (należy zawsze brać poprawkę na gramaturę - w USA najczęściej używa się uncji):
- kalorie - 45,8,
- białko - 1,25 g,
- węglowodany - 10 g,
- cukry - 9,17 g,
- potas - 292 mg,
- sód - 40 mg.
Wsparcie dla odporności i poprawa wydolności
Buraki są źródłem witaminy C i betainy, które wspierają układ odpornościowy. Betaina działa przeciwzapalnie i antyoksydacyjnie, chroniąc komórki przed stresem oksydacyjnym. Dzięki temu organizm lepiej radzi sobie z infekcjami i szybciej wraca do zdrowia.
Azotany zawarte w soku buraczanym wspomagają krążenie oraz poprawiają wydolność fizyczną. Badania (H. Zamani i in., 2020) wykazały, że sportowcy spożywający sok z buraka przed treningiem osiągają lepsze wyniki i odczuwają mniejsze zmęczenie. Lepsze dotlenienie mózgu przekłada się także na poprawę funkcji poznawczych.
ZOBACZ: Popularna przyprawa niszczy zdrowie. Naukowcy alarmują: ryzyko rośnie o 330 procent
Sok poprawia też pracę wątroby. Związki zawarte w burakach, w tym betaina, wspierają procesy detoksykacyjne i chronią komórki wątrobowe przed uszkodzeniami. Regularne picie buraczanego napoju może przyczynić się do oczyszczenia organizmu.
Wspomaganie trawienia i regulacja poziomu cholesterolu
Dzięki zawartości błonnika sok z buraka korzystnie wpływa na układ pokarmowy. Pobudza perystaltykę jelit, zapobiega zaparciom i wspiera regularne wypróżnianie. Dodatkowo wpływa korzystnie na rozwój mikroflory jelitowej, co przekłada się na lepsze trawienie i przyswajanie składników odżywczych.
ZOBACZ: Skutki picia herbaty, o których mało kto wie. Czy codzienny napar szkodzi zdrowiu?
Obecność błonnika i antyoksydantów może też pomagać w obniżaniu poziomu "złego" cholesterolu LDL, jednocześnie wspierając oczyszczanie organizmu. Buraki działają więc wielotorowo - od jelit po serce.
Jak zrobić prosty sok z buraka?
Wystarczą dwa średniej wielkości buraki. Należy je dokładnie umyć, obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Następnie zblendować z niewielką ilością wody (do 150 ml), a powstałą masę przecedzić przez sitko lub gazę, aby uzyskać czysty sok. Dla poprawy smaku można dodać jabłko, marchew lub kilka kropel soku z cytryny.
Świeży napój najlepiej pić na czczo lub przed posiłkiem, aby w pełni wykorzystać jego właściwości.
Czytaj więcej