Popularna przyprawa niszczy zdrowie. Naukowcy alarmują: ryzyko rośnie o 330 procent

Najnowsze badania wykazały niebezpieczny związek między wysokim spożyciem soli a rosnącym ryzykiem otyłości. Zwłaszcza ta brzuszna, związana z nadmiernym odkładaniem się tłuszczu wokół narządów wewnętrznych, stanowi poważne zagrożenie dla zdrowia. Zwiększa ona ryzyko chorób serca i innych schorzeń.
Wyniki tych analiz zostaną zaprezentowane podczas Europejskiego Kongresu Otyłości 2025 w Maladze (Hiszpania, 11-14 maja). Wskazują one na nieoczekiwany wpływ soli na sylwetkę.
Związek między spożyciem sodu a otyłością
Badanie przeprowadzone przez Annikę Santalahti z Fińskiego Instytutu Zdrowia Publicznego w Helsinkach wykazuje, że wysokie spożycie sodu w diecie wiąże się z wyższym ryzykiem zarówno otyłości ogólnej, jak i brzusznej, szczególnie u kobiet. Sól, choć powszechnie traktowana jako zwykła przyprawa, jest jednym z głównych składników sprzyjających rozwojowi tych problemów.
ZOBACZ: Seniorze, wystarczy dwa razy dziennie. Ten domowy sok ratuje jelita
W analizie wykorzystano dane z Fińskiego Badania Zdrowia (FinHealth 2017), obejmującego 5014 dorosłych uczestników. Spożycie sodu oceniano zarówno na podstawie kwestionariusza żywieniowego, jak i pomiarów stężenia sodu w próbkach moczu. Wyniki porównano z indeksem masy ciała (BMI) i obwodem talii. To pozwoliło określić ryzyko rozwoju otyłości.
Niepokojące wyniki badań
Wyniki badania pokazują, że wysokie spożycie soli w diecie zwiększa ryzyko dużego przyrostu tkanki tłuszczowej. U kobiet, które spożywały największe ilości sodu, ryzyko wystąpienia otyłości ogólnej wzrosło o 330 proc., a otyłości brzusznej o 240 proc. - w porównaniu do kobiet spożywających najmniej soli.
U mężczyzn zaobserwowano podobną tendencję, jednak wyniki były statystycznie istotne tylko w przypadku poziomu sodu w moczu. Mężczyźni z najwyższym stężeniem sodu mieli 6 razy większe ryzyko otyłości ogólnej i 4,7 razy większe ryzyko otyłości brzusznej.
ZOBACZ: Dostępne od ręki i to za darmo. To bomba witamin, a seniorzy mogą na tym tylko zyskać
Nadmierne spożycie sodu może mieć także negatywny wpływ na inne aspekty zdrowia. Jednym z możliwych mechanizmów jest zaburzanie działania hormonów odpowiedzialnych za uczucie sytości. W dłuższej perspektywie może to prowadzić do nadmiernego apetytu. Wysokie spożycie soli może być także wskaźnikiem niskiej jakości diety, obfitującej w produkty wysoko przetworzone.
Eksperci zwracają uwagę na potrzebę dalszych badań nad wpływem sodu na mikrobiom jelitowy, przemianę materii i ogólny stan zdrowia. Lepsze poznanie tych zależności może ułatwić opracowanie skuteczniejszych metod profilaktyki.
Czytaj więcej