Prosty nawyk dla zdrowego serca seniora. Badania ujawniają, kiedy najlepiej jeść 

Ciekawostki
Prosty nawyk dla zdrowego serca seniora. Badania ujawniają, kiedy najlepiej jeść 
Pixabay
Pora spożywanych posiłków ma znaczenie. Zwłaszcza dla seniorów

Wśród wielu czynników wpływających na zdrowie serca coraz większą uwagę zwraca się nie tylko na to, co jemy, ale również, kiedy. Najnowsze badania przeprowadzone przez naukowców z Brigham and Women's Hospital oraz Harvard Medical School rzucają nowe światło na znaczenie pory spożywania posiłków, zwłaszcza w przypadku osób starszych. 

Choć sen od dawna uznaje się za fundament dobrego zdrowia, okazuje się, że równie istotny dla kondycji serca może być rytm żywieniowy. Zespół badaczy z HMS i BWH przeanalizował dane z ogólnokrajowego badania National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES), badając nawyki żywieniowe i ich wpływ na układ sercowo-naczyniowy u osób powyżej 50. roku życia. 

Na czym polegał eksperyment? 

W ramach badania naukowcy zaangażowali 20 zdrowych uczestników do dwutygodniowego badania w Brigham and Women's Center for Clinical Investigation. Celem było zrozumienie wpływu rozbieżności dobowej, czyli zmiany rytmu dobowego, na funkcje organizmu. Uczestnicy nie mieli dostępu do okien, zegarków ani urządzeń elektronicznych, co pozwoliło na pełne ich odcięcie od bodźców zewnętrznych wskazujących czas.

 

ZOBACZ: Skutki picia kawy codziennie. Ile filiżanek to za dużo?

 

Eksperyment polegał na porównaniu stanu organizmu przed i po symulowanej pracy nocnej. Uczestnicy stosowali stały protokół rutynowy, w tym 32-godzinne czuwanie w słabo oświetlonym pomieszczeniu z identycznymi przekąskami podawanymi co godzinę. Następnie, zostali przydzieleni do grupy jedzącej w nocy lub w dzień, aby sprawdzić skutki zmiany rytmu dobowego. 

Nie tylko sen. Rytm dobowy a zdrowie serca 

Wyniki okazały się zaskakujące. Osoby, które spożywały większość kalorii późnym wieczorem, wykazywały: 

  • wyższe ciśnienie krwi
  • nieprawidłowy poziom glukozy
  • ogólnie gorsze wskaźniki zdrowia układu sercowo-naczyniowego. 

Dodatkowo osoby, które spożywały śniadanie późno lub całkowicie je pomijały, były bardziej narażone na nadciśnienie i zespół metaboliczny.

 

Zespół badawczy ustalił, że osoby jedzące pierwszy posiłek między 6:00 a 8:00 rano i rezygnujące z późnych kolacji (po godzinie 20:00), osiągały znacznie lepsze parametry zdrowotne. Skrócenie tzw. okna żywieniowego (czyli okresu, w którym spożywa się posiłki) również korelowało z niższym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych. 

Rytm jedzenia zgodny z zegarem biologicznym 

Naukowcy zwracają uwagę, że spożywanie posiłków zgodnie z naturalnym rytmem dobowym organizmu (tzw. rytmem cyrkadianowym) wspiera regulację poziomu cukru i lipidów we krwi. Jedzenie w godzinach, kiedy organizm jest najbardziej aktywny metabolicznie, może znacząco wpłynąć na zdrowie serca - szczególnie w podeszłym wieku.

 

ZOBACZ: Te poranne objawy mogą wskazywać na cukrzycę. Należy pilnie odwiedzić lekarza 

 

W praktyce oznacza to, że prosty nawyk w postaci zjedzenia obfitego, zdrowego śniadania i unikania późnych kolacji może być skuteczną formą profilaktyki chorób serca. Nie chodzi przy tym o restrykcyjne diety czy eliminację całych grup produktów, lecz o świadome planowanie godzin posiłków.

red. / Polsatnews.pl
Czytaj więcej

Chcesz być na bieżąco z najnowszymi newsami?

Jesteśmy w aplikacji na Twój telefon. Sprawdź nas!

Przeczytaj koniecznie