Odkryj składnik diety, który wzmacnia odporność. Nie zapłacisz za niego fortuny

Ciekawostki
Odkryj składnik diety, który wzmacnia odporność. Nie zapłacisz za niego fortuny
Pixabay
Cebula. To warzywo jest idealne na problemy z odpornością

Cebula kojarzy się ze łzami, ale konsekwencje jej spożywania wcale nie są przykre. Jako ceniony składnik dań króluje w kuchniach na całym świecie. Jest także elementem diety o potencjalnie kluczowym znaczeniu. Wynika to między innymi z jej wpływu na układ odpornościowy. Warto przyjrzeć się bliżej niezwykłym zaletom tego warzywa.

Historia cebuli na europejskich stołach jest długa i bogata. Zupy z niej są ważnym elementem kuchni francuskiej, polskiej czy czeskiej. Trudno sobie wyobrazić bez tego składnika węgierskie gulasze, włoskie risotto czy niemieckie tradycyjne placki. Spożywanie tej rośliny to przyjemność dla podniebienia, a jednocześnie korzyść dla organizmu. 

Problemy z odpornością? Na ratunek przybędzie cebula

Cebula oddziałuje dobroczynnie na układ odpornościowy człowieka. Piszą o tym w czasopiśmie "Nutrients" naukowcy z hiszpańskiego Uniwersytetu w Granadzie. Odnosząc się do znaczenia spożycia dla zdrowia starszych ludzi, podkreślili przeciwzapalne działanie zawartych w warzywie tiosulfinianu i tiosulfonianu. Ma to między innymi wpływ na redukcję ryzyka infekcji dróg oddechowych 

 

Badania przedkliniczne wskazują ponadto, że związki te mogą odgrywać rolę w leczeniu chorób autoimmunologicznych i infekcji jelitowych. Wniosek? Ta kuzynka czosnku może pełnić znaczącą funkcję w ogólnym wzmacnianiu odporności.

To warzywo króluje w kuchniach na całym świecie. Jest idealne na problemy z odpornościąPixabay
To warzywo króluje w kuchniach na całym świecie. Jest idealne na problemy z odpornością

Nie należy też zapominać o tym, że mowa o naturalnym źródle witaminy C wpływającej na kształtowanie się mechanizmów obronnych organizmu. Wspiera ona reakcję układu immunologicznego na ataki wirusów czy bakterii. Odpowiada też za należyty poziom energii i szybszą regenerację. 

 

To nie koniec zalet. Dzięki antyoksydantom opisywana roślina ogranicza proces uszkadzania komórek, minimalizując ryzyko rozwoju chorób serca, cukrzycy, a nawet nowotworów. Tutaj sporą rolę odgrywają na przykład zawarte w czerwonej cebuli antocyjany.

 

ZOBACZ: Chętnie korzystasz z tej popularnej przyprawy? Możesz zachorować na raka żołądka

 

Wspólne prace badaczy z Uniwersytetu Wschodniej Anglii oraz z Harvardu opublikowane w "The American Journal of Clinical Nutrition" mówią o 14 proc. niższym zagrożeniu wystąpienia zawału serca przy przyjmowaniu tego związku. 

Szerokie zastosowanie i korzyści dla zdrowia. Cebula ma wiele zalet

Warto dodać inne benefity związane z jedzeniem cebuli: 

  • związki siarkowe to kolejny składnik chroniący przed bakteriami,
  • kwas foliowy działa pozytywnie na kondycję układu nerwowego, a jako wspomagacz produkcji czerwonych krwinek ma duże znaczenie dla kobiet w ciąży. 

Cebula zawiera też między innymi witaminę B6, błonnik czy potas. Zawartość wspomnianych antyutleniaczy, mikroelementów i związków sprawia, że może wspierać pracę układu trawiennego, poprawiać stan kości i regulować poziom cukru we krwi. Wzbogacenie o nią diety jest też dobrym rozwiązaniem, bo to pokarm niskokaloryczny.

 

ZOBACZ: Słodkie, smaczne i pełne robaków. Te popularne produkty skrywają zaskakujący składnik

 

Żółta, czerwona, szalotka czy dymka - wszystkie te rodzaje cebul sprawdzą się na surowo, smażone i z grilla. Mogą stanowić składniki lub nawet bazy zup, sałatek przekąsek, dań z kuchni włoskiej, azjatyckiej czy burgerów. 

red. / Polsatnews.pl
Czytaj więcej

Chcesz być na bieżąco z najnowszymi newsami?

Jesteśmy w aplikacji na Twój telefon. Sprawdź nas!

Przeczytaj koniecznie