Odkryj składnik diety, który wzmacnia odporność. Nie zapłacisz za niego fortuny

Cebula kojarzy się ze łzami, ale konsekwencje jej spożywania wcale nie są przykre. Jako ceniony składnik dań króluje w kuchniach na całym świecie. Jest także elementem diety o potencjalnie kluczowym znaczeniu. Wynika to między innymi z jej wpływu na układ odpornościowy. Warto przyjrzeć się bliżej niezwykłym zaletom tego warzywa.
Historia cebuli na europejskich stołach jest długa i bogata. Zupy z niej są ważnym elementem kuchni francuskiej, polskiej czy czeskiej. Trudno sobie wyobrazić bez tego składnika węgierskie gulasze, włoskie risotto czy niemieckie tradycyjne placki. Spożywanie tej rośliny to przyjemność dla podniebienia, a jednocześnie korzyść dla organizmu.
Problemy z odpornością? Na ratunek przybędzie cebula
Cebula oddziałuje dobroczynnie na układ odpornościowy człowieka. Piszą o tym w czasopiśmie "Nutrients" naukowcy z hiszpańskiego Uniwersytetu w Granadzie. Odnosząc się do znaczenia spożycia dla zdrowia starszych ludzi, podkreślili przeciwzapalne działanie zawartych w warzywie tiosulfinianu i tiosulfonianu. Ma to między innymi wpływ na redukcję ryzyka infekcji dróg oddechowych.
Badania przedkliniczne wskazują ponadto, że związki te mogą odgrywać rolę w leczeniu chorób autoimmunologicznych i infekcji jelitowych. Wniosek? Ta kuzynka czosnku może pełnić znaczącą funkcję w ogólnym wzmacnianiu odporności.

Nie należy też zapominać o tym, że mowa o naturalnym źródle witaminy C wpływającej na kształtowanie się mechanizmów obronnych organizmu. Wspiera ona reakcję układu immunologicznego na ataki wirusów czy bakterii. Odpowiada też za należyty poziom energii i szybszą regenerację.
To nie koniec zalet. Dzięki antyoksydantom opisywana roślina ogranicza proces uszkadzania komórek, minimalizując ryzyko rozwoju chorób serca, cukrzycy, a nawet nowotworów. Tutaj sporą rolę odgrywają na przykład zawarte w czerwonej cebuli antocyjany.
ZOBACZ: Chętnie korzystasz z tej popularnej przyprawy? Możesz zachorować na raka żołądka
Wspólne prace badaczy z Uniwersytetu Wschodniej Anglii oraz z Harvardu opublikowane w "The American Journal of Clinical Nutrition" mówią o 14 proc. niższym zagrożeniu wystąpienia zawału serca przy przyjmowaniu tego związku.
Szerokie zastosowanie i korzyści dla zdrowia. Cebula ma wiele zalet
Warto dodać inne benefity związane z jedzeniem cebuli:
- związki siarkowe to kolejny składnik chroniący przed bakteriami,
- kwas foliowy działa pozytywnie na kondycję układu nerwowego, a jako wspomagacz produkcji czerwonych krwinek ma duże znaczenie dla kobiet w ciąży.
Cebula zawiera też między innymi witaminę B6, błonnik czy potas. Zawartość wspomnianych antyutleniaczy, mikroelementów i związków sprawia, że może wspierać pracę układu trawiennego, poprawiać stan kości i regulować poziom cukru we krwi. Wzbogacenie o nią diety jest też dobrym rozwiązaniem, bo to pokarm niskokaloryczny.
ZOBACZ: Słodkie, smaczne i pełne robaków. Te popularne produkty skrywają zaskakujący składnik
Żółta, czerwona, szalotka czy dymka - wszystkie te rodzaje cebul sprawdzą się na surowo, smażone i z grilla. Mogą stanowić składniki lub nawet bazy zup, sałatek przekąsek, dań z kuchni włoskiej, azjatyckiej czy burgerów.
Czytaj więcej