Nowy składnik w żywności. Owady w postaci proszku już w wielu produktach

Insekty jako źródło składników odżywczych? W wielu miejscach na świecie jest to normą od wieków. Nasz region wciąż podchodzi do tematu z rezerwą. Nie zmienia to jednak faktu, że dodatki owadziego pochodzenia stają się bardziej regułą niż wyjątkiem w produktach na sklepowych półkach. Osoby, u których budzi to dyskomfort, mogą sprawdzić, jak są one oznaczane.
Na świecie u co najmniej dwóch miliardów ludzi w tradycyjnym menu występują owady. Ponad dwa tysiące gatunków tych zwierząt uznaje się za jadalne, jak podaje Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej. Pokarm ten nie jest typowy dla europejskich tradycji kulinarnych. Niemniej rośnie potencjał związany z jego zastosowaniem. Coraz mniejsze są też obawy dotyczące bezpieczeństwa konsumpcji. Z tego powodu unijne przepisy dopuszczają niektóre odmiany do produkcji żywności.
Dania z owadów. Tak są oznaczone
Nie zawsze kupując jedzenie, przyglądamy się etykiecie. Dlatego możliwe jest nieświadome regularnie konsumowanie dodatków pochodzących od insektów. Dziennik "Fakt" przypomina, że producenci zazwyczaj wyraźnie nie informują, że klient ma z takim wyrobem do czynienia. Gatunki oznacza się naukowymi nazwami. Są to na przykład:
- acheta domesticus (świerszcz domowy),
- tenebrio molitor (mącznik młynarek),
- locusta migratoria (szarańcza wędrowna),
- alphitobius diaperinus (pleśniakowiec lśniący).
Na etykietach można również spotkać angielską nazwę "cricket powder", oznaczającą proszek ze świerszczy.

To nie wszystko, bo w oznaczeniu żywności producenci stosują też specjalne kody. E120 to koszenila stosowana jako czerwony barwnik, używany na przykład w słodyczach i napojach. Związek ten pozyskiwany jest z czerwców kaktusowych. Występuje też pod nazwą kwas karminowy.
ZOBACZ: Zbadali dietę setek osób. Wskazują, co przyspiesza starzenie
E904 to z kolei szelak otrzymywany z kerria lacca, kolejnego gatunku czerwców. Używa się go jako środka glazurującego, nadającego połysk drażetkom, suplementom, a nawet owocom.
Pizza z proszku mącznika
Wśród dopuszczonych dodatków warto zwrócić uwagę na proszek z mącznika młynarka (od lutego 2025 dozwolony do wykorzystywania w żywności na terenie Unii Europejskiej) i proszek ze świerszcza domowego. Mogą one być składnikami między innymi następującego pożywienia:
- pieczywa i wyrobów mącznych, takich jak chleby, bułki, makarony, tortille,
- produktów śniadaniowych (płatki, granola, musli),
- pokarmów wysokobiałkowych, batonów proteinowych, szejków, odżywek,
- dań instant.
ZOBACZ: Ciało ostrzega przed zawałem nawet miesiąc wcześniej. Warto zwrócić uwagę na kilka sygnałów
Zwolennicy tego rodzaju składników korzystają z nich, robiąc pizzę, naleśniki i ciasta. Wskazują też na to, że zawierają one pełnowartościowe białko, witaminę B12, żelazo, cynk i wapń. Wskazuje się też na ekologiczne aspekty takiego jadłospisu. Pokarm pochodzenia zwierzęcego to głównie wołowina, wieprzowina, drób i ryby. Ich hodowla zużywa znaczne ilości wody i doprowadza do dużej emisji CO2 do atmosfery.
Z kolei hodowanie owadów wymaga zarówno mniej zasobów, jak i miejsca. Należy pamiętać, że z uwagi na zagrożenie pasożytami, wirusami i bakteriami, trzeba stawiać na jedzenie tego typu z certyfikowanych źródeł.
Czytaj więcej