Zbadali dietę setek osób. Wskazują, co przyspiesza starzenie

Codzienne życie nabiera tempa - praca, obowiązki domowe, zakupy, szkoła. W efekcie wiele osób sięga po przetworzoną żywność, która niegdyś była traktowana jako wygodna alternatywa dla domowych posiłków. Niska cena i łatwa dostępność sprawiły, że produkty te coraz częściej goszczą na talerzach. Jak wpływają na zdrowie i proces starzenia?
Produkty wysoko przetworzone (z ang. ultra-processed foods, UPF - red.) zawierają liczne dodatki, konserwanty, słodziki, barwniki i wzmacniacze smaku. Do tej kategorii zalicza się m.in. fast foody, słodycze oraz słodzone napoje. Choć są łatwe w przygotowaniu - a niektóre nawet nie wymagają podgrzewania - ich regularne spożywanie może mieć poważne konsekwencje zdrowotne.
Wysoko przetworzona żywność a wiek biologiczny
Zespół naukowców z Hiszpanii przeprowadził badanie, którego wyniki opublikowano w American Journal of Clinical Nutrition. W analizie wzięło udział ponad 880 osób powyżej 55. roku życia. Naukowcy ocenili ich dietę oraz długość telomerów - fragmentów DNA, które chronią chromosomy i naturalnie skracają się wraz z wiekiem. Ich skrócenie wiąże się z wyższym ryzykiem chorób związanych ze starzeniem oraz przyspieszonym procesem starzenia się organizmu.
ZOBACZ: Codzienna dawka zdrowia. Ten owoc może wpływać na nastrój
Badanie wykazało, że osoby spożywające najwięcej wysoko przetworzonej żywności miały o 82 proc. większe ryzyko posiadania skróconych telomerów w porównaniu do tych, które jadły najmniej tego typu produktów.

Podobne wnioski płyną z badania obejmującego ponad 22 tys. osób - osoby często sięgające po przetworzoną żywność były biologicznie starsze, niż wynikało to z ich wieku metrykalnego. Zdaniem naukowców składniki zawarte w produktach UPF mogą zaburzać kluczowe funkcje organizmu, przyspieszając starzenie się komórek i całego organizmu.
Jak przetworzona żywność przyspiesza starzenie?
Eksperci wskazują kilka mechanizmów, które mogą tłumaczyć ten proces. Wysoko przetworzone produkty zawierają duże ilości cukrów prostych, niezdrowych tłuszczów i soli, co sprzyja przewlekłym stanom zapalnym w organizmie. Z kolei przewlekły stan zapalny jest jednym z głównych czynników starzenia i rozwoju chorób cywilizacyjnych, takich jak cukrzyca typu 2, miażdżyca czy nowotwory.
Substancje chemiczne dodawane do żywności mogą negatywnie wpływać na metabolizm i funkcjonowanie komórek.
Zamiast opierać dietę na gotowych produktach, warto wybierać świeże warzywa, owoce, pełnoziarniste produkty, zdrowe tłuszcze (np. oliwę z oliwek), ryby oraz orzechy. Dieta śródziemnomorska, bogata w naturalne składniki, wykazuje działanie przeciwzapalne i pomaga utrzymać dłuższe telomery, co może spowolnić proces starzenia.
ZOBACZ: Popularny składnik rosołu może zawierać pasożyty. Lepiej unikać
Regularne spożywanie fast foodów przyspiesza starzenie się organizmu na poziomie komórkowym. Zdrowa dieta to inwestycja w przyszłość - lepsze samopoczucie, większa energia oraz niższe ryzyko chorób to tylko niektóre korzyści wynikające z ograniczenia wysoko przetworzonej żywności.
Czytaj więcej