Lekarze byli w błędzie? Zalecany poziom witaminy B12 może wcale nie być taki zdrowy

Ciekawostki
Lekarze byli w błędzie? Zalecany poziom witaminy B12 może wcale nie być taki zdrowy
Pixabay
Normalny poziom B12 może wcale nie być taki zdrowy

Trudno przecenić rolę witaminy B12 w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu. Redukcja ryzyka chorób serca, wsparcie pracy mózgu i układu nerwowego oraz udział w produkcji czerwonych krwinek - to tylko niektóre z jej funkcji. Ze względu na jej znaczenie ustalono zalecane dawki dla człowieka, jednak pojawiają się wątpliwości, czy wartości te zostały określone prawidłowo.

Wytyczne dotyczące przyjmowania witaminy B12 (kobalaminy) mogą być niedoszacowane - ustalił międzynarodowy zespół, złożony głównie z naukowców z Uniwersytetu Kalifornijskiego w San Francisco. Odkrycie to sugeruje, że nawet zaopatrując organizm w teoretycznie zalecaną ilość tego składnika odżywczego, można cierpieć z powodu jego faktycznych niedoborów.

Zbyt niskie normy? Nowe odkrycia dotyczące witaminy B12

Badanie przeprowadzono na grupie 231 osób w średnim wieku 71 lat. Wszyscy uczestnicy byli zdrowi, bez diagnozy demencji ani innych zaburzeń funkcji poznawczych. Mediana stężenia witaminy B12 w surowicy ich krwi wynosiła 414,8 pmol/l, podczas gdy dolna granica normy w USA to 148 pmol/l.

 

ZOBACZ: To warzywo uwielbiają miliony Polaków, ale ma mroczny sekret. Sprawdzamy doniesienia o szkodliwości

 

Analiza mózgów uczestników, przeprowadzona z wykorzystaniem rezonansu magnetycznego oraz biomarkerów wskazujących m.in. na uszkodzenia neuroaksonalne, wykazała, że osoby z niższym poziomem kobalaminy - nawet jeśli mieścił się on w normie - miały większe uszkodzenia istoty białej mózgu. Osiągały także gorsze wyniki w testach sprawdzających funkcje poznawcze i szybkość przetwarzania informacji wizualnych. Wyniki badania opublikowano w czasopiśmie "Annals of Neurology".

Kobalamina. O niedobór łatwiej, niż przypuszczano

Jeden z autorów badania, dr Ari J. Green z Wydziału Neurologii i Okulistyki Uniwersytetu Kalifornijskiego, podkreślił, że wyniki mogą podważać dotychczasowe normy spożycia witaminy B12.

 

- Poprzednie badania określające zdrowe poziomy witaminy B12 mogły nie uwzględniać subtelnych skutków jej niedoboru - zauważył.
Jego zdaniem ponowne określenie norm mogłoby pozwolić na wcześniejszą interwencję lekarską.

Normalny poziom B12 może wcale nie być taki zdrowyPixabay
Normalny poziom B12 może wcale nie być taki zdrowy

Współautorka badania, Alexandra Beaudry-Richard, dodała, że spadek funkcji poznawczych spowodowany niedoborem witaminy B12 może być większy, niż wcześniej przypuszczano. Zasugerowała również, że lekarze powinni rozważyć suplementację tej witaminy u starszych pacjentów, nawet jeśli jej poziom mieści się w obecnych normach.

Najlepsze źródła witaminy B12

Witamina B12 dostarczana jest do organizmu wyłącznie z pożywienia - przypomina Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej. Najlepszymi jej źródłami są:

  • mięso, w tym podroby wołowe i wieprzowe,
  • ryby (łosoś, tuńczyk) i owoce morza (ostrygi, małże),
  • jaja i nabiał.

Osoby stosujące dietę wegetariańską lub wegańską powinny wybierać produkty wzbogacone o witaminę B12, lub stosować suplementację.

red / polsatnews.pl
Czytaj więcej

Chcesz być na bieżąco z najnowszymi newsami?

Jesteśmy w aplikacji na Twój telefon. Sprawdź nas!

Przeczytaj koniecznie